Se sensuurista

Oli kyseessä sitten kansalaisaloite, mielenosoitus, messut tai muu tapahtuma joka käsittelee hamppukasvia, sen mainostaminen ei ole sallittua. Teoriassa kyllä, mutta käytännössä ei.

Sosiaalisen median kanavissa mainoskielto pohjautuu sääntöihin, jotka kieltävät THC:n markkinoinnin. Vaikka kyse olisikin demokraattisiin yhteiskuntiin kuuluvasta poliittisesta toiminnasta, kaikki hampunlehdellä varustettu kuvamateriaali silti rikkoo tuota sääntöä. 

Näin ollen somealustoille ei rahamme kelpaa, mutta vielä haitallisempaa aktivismille on se, että kielto usein johtaa myös näkyvyyden rajoittamiseen. Viimeisimpänä Instagram ilmoitti, ettei julkaisujamme enää näytetä muille kuin sivumme seuraajille.

Kotimaiset mainostilaa tarjoavat yritykset noudattavat samaa kaavaa. Kampanjoidessamme Kieltolaki kumoon -kansalaisaloitteen puolesta, vain Voima -lehti suostui tarjoamaan meille mainostilaa. Nyt kun Mainonnan Eettinen Neuvosto on myös kieltänyt hampunlehden käyttämisen, niin jokaisella yrityksellä on veruke olla tarjoamatta mainostilaa asiallemme.

Mutta sensuurin laajuus ulottuu sitäkin pidemmälle. Viime kesänä meille selvisi, ettei puolueemme verkkosivulle pääse Valtion Rautateiden matkustajilleen tarjoamasta asiakasverkosta. Kyse tuskin on verkkoyhteyksien kapasiteetista vaikka sillä verukkeella pääsyä tietyille sivustoille onkin rajoitettu, sillä myös hamppu.net -keskustelufoorumi on kiellettyjen listalla.

Kun muistetaan miten kansalaisaloitteen kuulemistilaisuus sabotoitiin järjestämällä kaksi erillistä teknistä vikaa, tai miten aloitteen puolustajat yritettiin huijata pois eduskunnan lähetekeskustelusta, on selvää, että likaisetkin temput ovat valtaa pitäville vastustajillemme sallittuja.

Kaikkien näiden esteiden takaa näkyvyyden haaliminen on ollut erittäin haastavaa. Statistiikasta voidaan arvioida, että enintään pari-kolmekymmentä tuhatta suomalaista on kuullut Hamppupuolueesta somessa, kun taas verkkosivulla meihin on tutustunut noin 8000 henkilöä. Se, että näistä on löytynyt jo pari tuhatta kannattajaa kertoo kuitenkin, että projektista kiinnostuneiden kohdalla on merkittävä (n. 25%) kannatus.

90 päivää aikaa

Tätä kirjoittaessani aikaa puolueen rekisteröimiseksi vaadittujen kannatusten löytämiseksi on enää muutama kuukausi. Enää alle kolme tuhatta kannatusta tarvitaan ja niiden löytäminen ei – kaikista keinotekoisista esteistä huolimatta – internetin ihmeellisessä maailmassa ole mahdottomuus. Tarvitaan vain luovuutta ja periksiantamattomuutta aikarajaan saakka ja aivan kuten kansalaisaloitteetkin ovat kannatuksensa viime metreillä löytäneet, ne uupuvat kannatukset löytyvät kyllä puolueellekin.

Meillä ei kuitenkaan ole muutamaa tuhatta euroa varaa laittaa Voima -lehden mainokseen, joten tämäkin saavutus kannabisaktivismille tarvitsee kieltolain purkamista vaativien joukkovoimaa. Sen lisäksi, että kaikki tarjoamanne näkyvyys somessa tai muissa verkon keskusteluareenoissa on erittäin arvokasta, iloksemme kampanjointiamme haluaa auttaa käytännössä kaikki kotimaiset alan yritykset. 

Suurissa kaupungeissa esitteitämme voi hakea ainakin Kaninkolon, TheStoren, åBongin ja Cannabisstoren myymälöistä eteenpäin jaettavaksi, jotta puolueeseen tutustuminen ei jäisi pelkästään sen varaan eksyykö joku verkkosivullemme vai ei.

Lisäksi tästä verkkoresurssista voi ladata kampanjavideon tai kuvan, jos löydät kokonaan uuden areenan jossa viedä viestiä eteenpäin.

Kiitän suuresti kaikkia projektia eteenpäin kantaneita. Onnistuessaan teemme jälleen historiaa voittamalla ylivoimaisena näyttäytyvät vaikeudet, aivan kuten teimme ensimmäisen eduskuntaan viedyn kansalaisaloitteenkin kanssa.

Tapani Karvinen
Puheenjohtaja / Hamppupuolue ry

Piditkö lukemastasi? Jaa se somessa!


Lisää artikkeleita

Kommentoi