Vuoden 2023 opetukset

Uutena puolueena ei ole helppoa ponnistaa kentälle, mutta erityisen vaikeaa se on kaikkien hamppukasvia koskevien rajoitusten vuoksi. 

Kampanjointia käytiin agressiivisimmin Facebookissa ja sen datan perusteella arvioimme vuoden aikana tavoittaneemme noin 30 000 kansalaista. Se, että noin 10% heistä kannatti puolueen rekisteröitymistä, vastaa THL:n tilastojen pohjalta tekemäämme arviota keskeisimmästä äänestäjäsegmentistä, sekä kertoo sen, että eduskuntavaaleissa kannatusta löytyisi ainakin sen kriittisen 2% kynnyksen ylittämiseksi.

Kampanjoinnin haasteet ovat samoja kaikessa asiaan liittyvässä, oli sitten kyse yrityksestä, yhdistyksestä tai tapahtumasta. Niiden, jotka aikovat jatkossakin taistelua jatkaa, kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat.

Mainoskielto

Kaiken hamppuun liittyvän mainostaminen rahalla on kiellettyä, niin kaikilla somealustoilla kuin myös kotimaisissa mainosyrityksissä. Näin ollen kriittiset A/B -testit parhaiten purevan viestin löytämiseksi jäävät saavuttamatta, eikä mainontaa voi kohdistaa siihen selkeimpään kohdeyleisöön, jonka THL:n data osoittaa.

Banni ja varjobanni

Hamppuun liittyvien julkaisujen näkyvyyttä rajoitetaan kaikkien somealustojen toimesta. Instagram ilmoitti suoraan ettei sisältöämme näytetä muille kuin tilimme seuraajille. Käytännössä kaikilla somealustoilla julkaisumme näkyi vain noin kymmenelle-kahdellekymmenelle prosentille seuraajista, eikä ulkopuolisille juuri ollenkaan ilman yleisön suomia jakoja

Stigma

Vaikka asiaa kannattaisikin, niin ehdollistettu pelko seurauksista toimii tehokkaana detergenssinä. Suurimmalle osalle tämä tarkoittaa, ettei tilejämme voi seurata tai sisältöämme jakaa, mutta joillekin myös sitä ettei kannatusta uskalleta antaa pelättyjen sosiaalisten tai työelämään liittyvien seurausten vuoksi. Sama ilmiö on tuttu myös kansalaisaloitteista.

Ennakkoluulot

Ymmärrettävästi uudet puolueprojektit herättävät ennakkoluuloja. Asiaa ei helpota se, kun osa ihmisistä ilmoittaa kantansa pelkästään kuullessaan puolueen nimen ja sen perusteella eivät vaivaudu tutustumaan projektin vahvuuksiin tai tavoitteisiin. Tuon kannan muuttaminen ei tapahdu hetkessä, sillä kokonaisvaltaisen kuvan luominen ei onnistu yksioikoisilla mainosviesteillä. Se vaatii, että henkilöllä on kärsivällisyyttä olla muodostamatta kantaansa ennen kuin ymmärtää saaneensa kokonaisvaltaisen kuvan projektista.

Poliittinen vastustus

Olimme varautuneet siihen, että jotkut ryhmittymät kokevat asian vastustamisen arvoiseksi, mutta useimmat olivat siitä hiljaa. Sen sijaan äänekkäästi projektiamme on vastustaneet alusta saakka Vihreiden aktiivit. Yleisin argumentti on ollut, että he pelkäävät Hamppupuolueen vievän ääniä muilta asiaa ajavilta ehdokkailta siten estäen heidän pääsyn eduskuntaan. Kuten eduskuntavaalit 2023 osoitti, tuon pelon pitäisi olla tarpeeton, sillä tuoreesta laillistamiskannasta huolimatta myös Vihreiden kannatus romahti.

Olemme erittäin kiitollisia kaikille kannattaneille, sisältöämme jakaneille ja tuttavilleen projektistamme kertoneille, sekä erityisesti kaikille kotimaisille yrityksille, jotka näkyvyyttä ovat kampanjallemme antaneet. Se kun on harvinaista, että puolue saisi näin laajamittaisesti tukea yrityskentältä. Toisaalta, he ymmärtävät parhaiten hamppuun liittyvät haasteet ja omien intressiensä vuoksi toivovat, että “joku tekee jotain” tilanteen parantamiseksi. 

Tällä kertaa se riitti vain 2/3 tarvittavasta, joten ennen eduskuntavaaleja tarvittaneen toinen kierros. Tämä vaatii budjetin tuplaamista noin viiteen tuhanteen euroon, tuoreiden henkilöresurssien hyödyntämistä, sekä selkeästi jalkaantumista festareille kuten teimme kansalaisaloitteenkin kanssa.

Jotta hamppu voittaisi huumesodassa takaisin hyötykasvin asemansa, tarvitaan jatkossakin yhteistyötä. Soraääniin kannattaa aina vastata ja huomauttaa siitä, mitä äänessäolijat ovat väärin ymmärtäneet, oli se sitten tarkoituksellista tai tahatonta. Vaikka heidän mielipiteisiinsä ei keskusteluilla vaikutettaisi, voitto tulee niiden kohdalla, jotka keskustelua sivullisina seuraavat.

Kannattaa muistaa, että mikään oikeasti merkityksellinen kamppailu ei ole koskaan helppo. Ja mikä olisikaan merkityksellisempää, kuin kumota yli 50v. kestänyt, maailman hyödyllisimmän kasvin kielto.

Tulevaisuudesta päätetään jäsenkokouksessa. Jos olet kiinnostunut ottamaan osaa siihen ja seuraavaan kierrokseen, harkitse liittymistä jäseneksi tai vähintään liity Discord -kanavallemme.

Kiittäen kuluneesta vuodesta,

Tapani Karvinen
Puheenjohtaja / Hamppupuolue ry

Piditkö lukemastasi? Jaa se somessa!


Lisää artikkeleita

Loading...

1 ajatus aiheesta “Vuoden 2023 opetukset”

  1. Paluuviite: Rekisteröintikeräys päättynyt / Hamppupuolue

Kommentoi