Hajuhaitta, merkittävin syy kotietsintöihin

Kannabiksen haju on voimakkaampi ja selkeämmin tunnistettava kuin muiden laittomien päihteiden, minkä vuoksi se on myös merkittävin syy miksi viranomaiskontrolli keskittyy ensisijaisesti kannabiksen käyttäjiin. Sen voi haistaa vaatteista useidenkin päivien jälkeen ja joutuessaan kerrostalon rappukäytävään se herättää nopeasti useiden asukkaiden huomion.

Huomioi rakennussuunnittelu

Suomalaiset kerrostalot on rakennettu yleensä siten, että vaihtoilma tulee sisään huoneistojen ikkunoista ja kulkeutuu edelleen rappukäytävään. Ylipaineessa ilmavirta kasvaa ja hajut leviävät tehokkaammin, kun taas alipaineessa ilma pysyy paikallaan. Merkittävin virhe onkin asunnon tuulettaminen siten, että pois menevälle ilmalle ei ole vaihtoehtoista reittiä, jolloin kaikki huoneistossa olleet hajut päätyvät rappukäytävään kaikkien siellä kulkevien huomattavaksi.

Aivan täysin hajutiiviitä ei yleensä ole asuntojen väliset seinätkään ja lisäksi kannattaa huomioida, että kerrostaloissa märkätilojen ilmanvaihto on yleensä suunniteltu samaan linjaan, jolloin hajut voi kulkeutua ylempien kerroksien asuntoihin. Parhaiten hajut pysyy kurissa rakennuksessa, johon on asennettu huoneistokohtainen ilmanvaihto.

Rivitalojen ilmanvaihto on yleensä rakennettu huoneistokohtaiseksi, eikä yhteisiä ilmanvaihtokanavia pitäisi olla. Asian voi tarkastaa helposti laskemalla rakennuksen katolla olevat ilmanvaihtoputket. Helpoiten rivitaloissa sisätilojen hajut kulkeutuvat naapurin harmiksi asuntojen välisen seinän läpi.

Parvekkeilta ja pihoilta hajut voivat myös kulkeutua vaihtoilman mukana naapureiden asuntoihin, etenkin jos läheinen ikkuna on auki tuuletusta varten.

Hajun määrää kannattaa vähentää

Nauttimisesta aiheutuvaa hajun määrää voi myös vähentää SmokeBuddyn tapaisilla uloshengityssuodattimilla. Yksinkertaisimmillaan tällaisen suodattimen voi tehdä tyhjästä vessapaperirullasta, jonka täyttää osittain vessapaperilla. Puhaltamalla savut putkeen, osa hajumolekyyleistä jää suodattimeen, mikä vähentää merkittävästi kantautuvia hajuja, vaikkei kokonaan niitä estä.

Yleisesti epämiellyttäviä hajuja voi torjua siten, että sulkee tuhkakupit ja muut haisevat esineet ilmatiiviseen rasiaan käytön jälkeen.

Kannabiksen haju on myös helposti vaatteisiin ja karvoitukseen pinttyvä. Helppo niksi välttää rikokselta tuoksumista on käyttää tarkoitukseen dedikoitua nk. ”tupakkatakkia” ja ehkä pitkähiuksisten myös ”tupakkapipoa”. Julkiselle paikalle lähtiessä ei ole haittaa käsien pesemisestä tai desinfioimisesta sormien hajun poistamiseksi, tai maltillisesta partaveden/deodorantin käytöstä.

Naapurisopu, paras apu

Naapureitaan ei voi valita, mutta naapurisovun ylläpitäminen kannattaa. Ihmiset arvioivat toisiaan useiden seikkojen perusteella, joista kohteliaisuus, hyvät käytöstavat ja ulkoasun siisteys on ne helpoimmat tavat vaikuttaa mielikuviin ja ennakkoluuloihin. Negatiivisia mielikuvia ruokkii naapureita häiritsevä juhliminen tai se, että yksittäisinä päivinä käy paljon ihmisiä vierailulla.

Naapureilta tulleet huomautukset hajuista kannattaa ehdottomasti huomioida ja ryhtyä toimenpiteisiin. Vaikka nykypäivänä poliisit eivät tee kotietsintöjä yksittäisen ilmoituksen perusteella, toistuvat ilmoitukset samasta rakennuksesta johtavat yleensä toimenpiteisiin.

Mikään tämän oppaan vinkeistä ei suojaa huumekoiralta.

Tätä artikkelia täydennetään palautteen perusteella.

Piditkö lukemastasi? Jaa se somessa!


Kommentoi